Just another WordPress.com weblog

tengok tajuk saja… dah sah2 tahu sedia ada cikgu yg mengajar subjek ni memang seorang yg kuat berleter sebab nak suruh pelajar2nya suka dan menyintai subjek baru ini. macam i ker? hmmmmm tak elok nak point2 i sebagai kaki leter owkay. ehehehehehe i cuma banyak cakap.

Ekceli, si kaki leter itu adalah nama lain bagi “calculator” . What? apa sinonim calculator dengan IBS? ahahahahha itulah… IBS juga ada pengiraan. hmmm *jap nak tunjuk muka berlagaks pada semua yg tak datang kelas saya ari tu.

cut the crap!!!

PENGIRAAN DALAM IBS

IBS SCORE…

1. Apa itu IBS SCORE?

A= IBS SCORE adalah pengiraan berdasarkan formula dan standard tertentu untuk mengira peratus penggunaan elemen IBS dalam sesebuah projek bangunan. ianya merupakan sistem penilaian yang bersistematik dan berstruktur

2. apa objektif nya? objektifnya adalah untuk mengukur kandungan penggunaan komponen IBS dalam sesuatu projek bangunan dengan lebih bersistematik.

3. apa prinsip IBS SCORE?

A= i. Penggunaan “prefabricate components”

ii. Penggunaan komponen standard berdasarkan kepada saiz standard Malaysia (MS 1064)

iii. Rekabentuk yang berulangan

4. kenapa guna Modular?

A= 1. mengkordinasikan ukuran, lebih mudah dan jelas

2. mengurangkan kepelbagaian ukuran

3. standardisasi

4. pra-fabrikasi

5.    1 M = 100 mm

5. pembahagian peratusan skor dalam sesebuah projek bangunan?

(sistem struktur -> 50%) + (sistem dinding ->  30% ) + (Kaedah kebolehbinaan -> 20%) = 100%

6. bagaimana nak menilai skor ni?

7. apa formula ibs score?

8.  Bagaimana nak kira ni?

hmmm… untuk pengiraan ini, saya akan sambung pada episod akan datang…

(^_^)

*source: IBS Centre

Comments on: "si kaki leter dalam subjek IBS…????" (1)

  1. terbaik…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: