Just another WordPress.com weblog

IBS

IBS

HOH!!! Apa itu IBS? Sejenis penyakit berkaitan dengan ketidakupayaan dalam system? Owhhh tidak tidak tidak. IBS adalah singkatan dari Industrialised Building System.

“A construction technique in which components are manufactured in a controlled environment (on or off site), transported, positioned and assembled into a structure with minimal additional site works”

Agak2 dah boleh tangkap maksud IBS tak? Lebih kurang macam kau nak buat sebiji kereta. Komponen2 kereta dating dari kilang2 dan kau hanya tinggal pasang komponen2 tersebut. Tadaaaaaaaaaaa … dah jadi sebiji keta…. Gitulah lebih kurang maksudnya. Kalau di tapak bina.., rasuk, tiang, lantai, pintu, tingkap.. dan semua komponen rumah atau bangunan akan ditempah dari kilang. Kat tapak bina, tinggal aktiviti pemasangan komponen tadi sahaja.

Konsep IBS ini ada banyak jenis.

1.       TYPE 1: PRECAST CONCRETE FRAME, PANEL & BOX SYSTEMS

a.       PC columns, beams

b.      3D-components

c.       Slabs

2.       TYPE 2: STEEL FORMWORK SYSTEMS

a.       Tunnel forms,

b.      Beams and column moulding forms,

c.       Permanent steel formworks (metal decks), etc.

3.       TYPE 3 : STEEL FRAME SYSTEMS

a.       Steel beams and columns,

b.      portal frames,

c.       roof trusses, etc

4.       TYPE 4: PREFABRICATED TIMBER FRAME SYSTEMS

a.       Timber frames, Pre-fab timber roof trusses, etc.

Seksi kan??? Kan??? Kan???

5.       TYPE 5 : BLOCKWORK SYSTEMS

a.       Interlocking concrete masonry unit (CMU), Lightweight concrete blocks, etc.

6.       TYPE 6 : INNOVATIVE PRODUCT SYSTEMS


(bersambung ker episode 2)

sumber… IBS Centre

Comments on: "IBS" (2)

  1. nor hidayat dayat said:

    cik suzana,,sy nye ibs ktrngn x bnyk……..blh ke???????????

    • wsuzana said:

      Hmmm…, keterangan tak banyak pun tak per asalkan kena tahu method apa yang digunakan dan mesti ikut tema green technology

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: