Just another WordPress.com weblog

cuba perhatikan video clip di atas. boleh anda fikirkan sesuatu?

hari ni kita bincangkan topik “workplace” atau tempat kerja.

Tempat kerja? yang macam mana? mmm… bengkel, office, saloon, supermarket, tapak bina, kilang, sekolah, IPT dan mana2 tempat yang wujudnya majikan dan pekerja.

okay… dah tahu makna tempat kerja…? so, untuk mengkategorikan tempat kerja itu baik dan terbaik… tidak perlu lah sampai hanya pilih pekerja yang cantik2 saja… dan hensem2.. . itu bukan tempat kerja baik tapi itu adalah tempat untuk mencuci mata yang baik.. takpun tempat untuk mencari jodoh. bukan2… tempat kerja yang baik adalah tempat kerja yang … berciri-ciri
1. ruang kerja yang selesa
2. pencahayaan yang terang dan jelas. (hoh! ini penting…)
3. tempat duduk pun mestilah sesuai dengan meja kerja dan aktiviti yang dilakukan.
4. alat pemadam kebakaran.., alat pengesan kebakaran, pintu yang direkabentuk untuk fire safety..
5. peti pertolongan cemas
6. kemudahan bilik air – perlu ada dan bilangan nya cukup mengikut keperluan.
7. sistem pengudaraan yang baik.. perlu sangat baik
8. bagi yang bekerja di bengkel, kilang, tapak bina, makmal… – disediakan keperluan untuk melindungi keselamatan dan kesihatan pekerja yang berisiko tinggi untuk terdedah terhadap kemalangan

what kind of accidents may happen????

1. tripping
2. falling object
3. improper use of powered equipment
4. handling and moving item
5. struck by objects
6. using hand operated equipment

health and safety at work act 1974

1. employer’s responsibility
2. employee’s responsibility
3. good working practices

kita tengok tanggungjawab majikan dulu kay…

kalau kat dalam video clip memula tadi…ada ditunjukkan permainan puppet kan..? seperti dalam gambar di bawah..

ha… kan dah cakap.. ada kaitan antara video clip n’sync dengan kkp. percaya tak? ha ha.. kay… dalam video tu, that beautiful lady.. yang pegang tali puppet tu kan? So, bayangkan perempuan gorgeous itu adalah majikan. Dia perlu memegang dengan baik semua pekerja dia. dengan kata lain, dia bertanggungjawab sepenuhnya ke atas pekerja2nya ketika di tempat kerja dan juga ketika melakukan kerja. kemudian, apabila that lady putuskan tali pegangannya… terus pekerjanya lari bertempiaran dan tidak tentu arah. mmm…. okay.. dah nampak kaitannya? Jadi apa tanggungjawab majikan???

Hoh! Tanggungjawab majikan jer ker? Pekerja???

Kay Relax dowh..!! bukankah perlu ada keseimbangan… bermaksud.. majikan dan pekerja perlu berganding bahu dan saling bekerjasama untuk mengurangkan risiko kemalangan di tempat kerja.

maka pekerja yang sangat baik pula perlu

seterusnya, majikan dan pekerja pula perlu bekerja dalam keadaan dan suasana kerja yang selamat dan bersih… . maksudnya…,

Kita teruskan dengan PPE… iaitu satu elemen yang mana wajib para majikan sediakan untuk keperluan pekerjanya ketika bekerja. Dan juga… menjadi tanggungjawab pekerjanya untuk menggunakan PPE tersebut bagi melindungi diri mereka ketika bekerja. Hoh!! sangat excited beri penjelasan.

what the definition of PPE?
“specialized clothing or equipment worn by an employee for protection against infectious materials” (OSHA)

PPE IS DESIGNED TO PROTECT THE WORKER FROM HEALTH AND SAFETY HAZARDS THAT CANNOT BE REMOVED OR ENGINEERED OUT OF THE WORK ENVIRONMENT

TYPES OF PPE DISCUSSED:

Factors Influencing PPE Selection

1. Type of exposure anticipated
– Splash/spray versus touch
– Category of isolation precautions
2. Durability and appropriateness for the task
3. Fit

we take a look at …

1. FACE PROTECTION

A. Masks – protect nose and mouth
Should fully cover nose and mouth and prevent fluid penetration

B. Goggles – protect eyes
Should fit snuggly over and around eyes
Personal glasses not a substitute for goggles
Antifog feature improves clarity

C. Face shields – protect face, nose, mouth, and eyes
Should cover forehead, extend below chin and wrap around side of face

2. RESPIRATORY PROTECTION

Purpose – protect from inhalation of infectious aerosols (e.g., Mycobacterium tuberculosis)
PPE types for respiratory protection:

a. Particulate respirators

b. Half- or full-face elastomeric respirators

c. Powered air purifying respirators (PAPR)

3. HAND PROTECTION

i. What are some of the hand injuries you need to guard against?
from.. Burns, Bruises, Abrasions, Cuts, Punctures, Fractures, Amputations, Chemical Exposures

ii. Types of Gloves
a. Norfoil laminate resists permeation and breakthrough by an array of toxic/hazardous chemicals.

b. Butyl provides the highest permeation resistance to gas or water vapors; frequently used for ketones (M.E.K., Acetone) and esters (Amyl Acetate, Ethyl Acetate).

c. Viton is highly resistant to permeation by chlorinated and aromatic solvents.

d. Nitrile provides protection against a wide variety of solvents, harsh chemicals, fats and petroleum products and also provides excellent resistance to cuts, snags, punctures and abrasions

e. Kevlar protects against cuts, slashes, and abrasion.

f. Stainless steel mesh protects against cuts and lacerations.

4. HEAD PROTECTION

i. What are some of the causes of head injuries?


ii. Classes of Hard Hats

a. Class A
General service (e.g., mining, building construction, shipbuilding, lumbering, and manufacturing)
Good impact protection but limited voltage protection
b. Class B
Electrical work
Protect against falling objects and high-voltage shock and burns
c. Class C
Designed for comfort, offer limited protection
Protects heads that may bump against fixed objects, but do not protect against falling objects or electrical shock

5. HEARING PROTECTION

6. FOOT PROTECTION

i. What are some of the causes of foot injuries?
a. Heavy objects such as barrels or tools that might roll onto or fall on employees’ feet
b. Sharp objects such as nails or spikes that might pierce the soles or uppers of ordinary shoes
c. Molten metal that might splash on feet
d. Hot or wet surfaces
e. Slippery surfaces

ii. How to protect your foot????

Tidak.. tidak… tidak… untuk bekerja terutama di tapak bina, bengkel, makmal… perlukan kasut yang lebih selamat… yang mempunyai ciri2 berikut …

seperti ini …

wohhh!!! entry sangat panjang lebar… hu hu… dah ngantuk… sambung di lain masa kay… bye!!!

Comments on: "apa kaitan N’sync dengan kkp??" (3)

  1. Arafah~~~ said:

    Salam… Cik Suzana??? saya dulu Ex-student poli… anak PA cik.. mesti da x ingat kami lgi da… ingt x student DKA intake januari 2005.. Fitri Daud, Farah Nini, Nurul Arafah, Firdaus (BOB), Aen… X sangka terjumpa cik kat sini.. (“,)

  2. ape persamaan nsync dgn grup teater kkp kteorang??
    jawapan:dua2 pndai blakon..syabas kpd saya..tanpa saya tiadalahlagu LADY GAGA dan pantulan cahaya lampu disko dipentas semasa model masuk..
    syabas kpd bdak2 kelas..
    syabas kpd cik yg berjaya mngajar n menyedarkan kami dari tidor utk sukses..

    (cik,balik lah ke kelas..mngajar kami lagi..bosan la kelas ari jmaat law tak de kelas kkp..kami bgaikan sampan yg terumbang ambing di lautan mediteranian,kami bgaikan org buta bjalan ditempat gelap,kami bgaikan kekasih yg kehilang kekasih..mkn takknyang,tp mndi..tidor tak lena..balik kelas ea cik??ajar kami smula??)

  3. arina said:

    saye suke la PAPR yang kaler pink tu..
    pasal n sync dgn kkp…
    dua2 kene pandai berlakon untuk melakonkan watak… ahaks..
    hmmm… betulla tu kan? ngehehehehehe…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: